Столетници

Заради грешки и измами с ЕГН:

Държавата пълна с двойници

Десетки фалшиви чужденци и мними столетници се надлъгват със закона

Крум Благов

Само през последните осем месеца държавата беше разтърсена от два скандала за лица с двойна самоличност. Първо стана известно, че на изгонения от България като наркотрафикант Будимир Куйович са били издадени редовни български документи за самоличност под чуждо име, с което той е заобиколил забраната за пребиваване в страната. После се оказа, че зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев се подвизава под друго име в някои фирми. В резултат зам.-министърът и главният секретар на МВР си подадоха оставките.

Не е необходимо да си наркотрафикант или висш дипломат, за да имаш повече от една самоличност. Оказва се, че над сто български граждани се представят ту с едни, ту с други документи пред различни държавни органи. “Стандарт” разполага с три списъка, които доказват това. Първият включва 51 души, които имат по повече от един ЕГН. Това са български граждани с три еднакви имена, родени на една и съща дата, които са регистрирали фирми с различни ЕГН. Като се има предвид, че повечето от тези фирми са на един и същ адрес, в един и същи град, става ясно, че едва ли съвпадението на имената е случайно.
Вторият списък е на български граждани, част от които са натурализирани чужденци. В него има 53 души. Те имат ЕГН, но са регистрирали едни от фирмите си с този номер, а други – като чужди граждани, като при това са използвали най-различни документи – веднъж ЛНЧ (личен номер на чужденец, който се дава на постоянно пребиваващите от МВР), втори път с чуждестранен паспорт. Има и рекордьори с повече от три самоличности.
Третият списък е на 32 столетници, притежаващи фирми или дялове в тях. В това не би имало нищо чудно, ако някои от тези хора според фирмените регистри не бяха на по 120, 150 и дори 170 години! А според МРРБ вече няма нито един жив българин, роден през ХIХ век. Най-възрастният човек у нас е русенката Фатме Хасан, която неотдавна навърши 108 години.
Данните получихме от фирмения регистър на “Дакси България”, но за всеки случай сравнихме най-интересните от тях с регистъра на друга известна фирма – “Апис”. Оказа се, че те съвпадат.

Някои от имената, които проверихме в главна дирекция ГРАО на МРРБ, се оказаха на хора, които действително са си сменили датата на раждане със съдебно решение. Това логично води до смяната на ЕГН, защото първите шест цифри на номера съдържат датата на раждане. В такива случаи трябва да се докаже, че при вписването на датата е станала грешка. След това обаче всеки е длъжен да използва само новия си ЕГН и да съобщи за промяната във всички държавни институции, където има някаква регистрация.

Дали обаче във всички случаи става дума само за пропуск, или смяната е направена умишлено? Известно е, че някои съдилища са рекордьори по брой на делата за смяна на имена или на дати на раждане. Има и хора, чиито имена са сменяни по повече от веднъж. Тези трансформации се зародиха по времето, когато България още не беше член на ЕС и влизането в Шенгенската зона ставаше със специална виза. На някои заветният печат не се даваше заради минали прегрешения. Чрез смяната на личните данни се целеше заобикаляне на забраната.

Грешат тези, които мислят, че на тези игри е сложен край.

Теглят кредити, без да връщат

Двойната самоличност дава редица предимства. С нея например може да се заобиколи забрана за напускане на страната, да се изтегли кредит и без да се връща, да се вземе друг. Защото и кредитният регистър на БНБ се базира на личните данни – и на българи, и на чужденци. За най-интересните от тези случаи с криминален оттенък ще ви разкажем в следващите броеве. В “Неделен “Стандарт” ще научите повече за фалшивите столетници, които въртят частен бизнес, а в понеделник – за българите с по два ЕГН.

Куйович е имал поне три имена

Скандално известният Будимир Куйович е имал поне три самоличности. Като постоянно пребиваващ чужденец с истинското си име той би трябвало да има ЛНЧ. След това е изгонен от страната като наркотрафикант, но се снабдява със сръбски паспорт с данните на друг свой сънародник и така се връща в България.
В разградската РДВР му дават разрешение за пребиваване с подписа на тогавашния главен секретар на МВР ген. Илия Илиев. Следователно Куйович би трябвало да е получил втори ЛНЧ. В други съобщения обаче се твърдеше, че на Куйович в Разград е бил издаден паспорт, т. е. български документ за самоличност. Заради аферата по-късно ген. Илиев беше принуден да си подаде оставката.

Но Куйович е имал поне още един комплект български документи на името Светослав Захариев, които е ползвал като жител на казанлъшкото село Копринка. Документите са с невярно съдържание, но са истински, т. е. издадени са от съответната служба на МВР. Заради това сега е даден под съд един полицейски служител. В съобщението за задържането му на Куйович в Пловдив на 30 декември миналата година се казваше, че в него е имало няколко комплекта документи, но не се уточняваше какви. С въпроса се занимава и парламентарна комисия.

Жорж Ганчев изгоря заради US паспорт

Подобни случаи в нашата родина не са от вчера. През 1995 г. лидерът на Българския бизнес блок Жорж Ганчев изгуби мястото си в 37-ия парламент заради двойно гражданство. Изнервен от опашката на българо-гръцката граница на Кулата, политикът решил да спести време, като се легитимира с американския си паспорт. Случаят се разчу и заради това Конституционният съд почти единодушно – с 11 гласа “за” от 12, прекрати пълномощията му на народен представител предсрочно.
Според основния ни закон хора с двойно гражданство не могат да бъдат избирани в парламента.

Публикувано във в. “Стандарт” на 11 юли 2008 г.

2. Връстници на Левски въртят частен бизнес

Във фирмените регистри има хора на близо 200 години

Крум Благов

Българи, родени преди повече от 150 години, имат действащи фирми у нас. Откритието е на шефа на “Дакси” АД Георги Крушков, който поддържа регистър на фирмите в интернет.

Трийсет и двама столетници въртят бизнес. Някои от тях са връстници на Ботев и дори батковци на Левски. Апостолът на свободата, както е известно, е роден през 1837 г. Най-възрастната българка според този списък е софиянка,

навършила неотдавна 174 години

Тя притежава половината от едно проектантско дружество. За отбелязване е, че нейният ЕГН е на мъж. Но може бабата да си е сменила пола…

Две години по-млад от нея мъж има дял в столична фирма за търговия с животни. Пловдивчанин на 133 години пък върти търговия в офис близо до Музикалната академия.

Откритието е смайващо, като се има пред вид, че според регистрите на ГРАО живите столетници в България към 1 юли т. г. са 39 души и нито един от тях не е роден през ХIХ век. Най-стара у нас е баба Фатме Хасан от Русе, която преди двайсетина дни навърши 108 години.

Въпреки това “Стандарт” успя да издири някои от столетниците – собственици на фирми, и даже да разговаря с един от тях. Той е таксиметров шофьор в Благоевград. Повечето от тези хора са си живи и здрави, само дето са на по стотина години по-млади. Просто в техните ЕГН рождената им дата е сбъркана. В част от случаите са разменени местата на датата и на месеца на раждане, от което идва объркването.

“Категорично твърдя, че хора с такива ЕГН в България няма и никога не е имало” – заяви Маргарита Петрова от главна дирекция ГРАО на МРРБ. В базата на ГРАО има над 12 милиона записа на ЕГН на живите и починали българи, но нито един от тях

не е бил роден преди 1876 г.

Откъде тръгва грешката не е ясно. От “Дакси” АД заявяват, че купуват данните за фирмите от регистъра Булстат, който е към Агенцията по вписванията при Министерството на правосъдието. От агенцията обаче твърдят, че данните при тях са коректни и столетници с фирми няма. Според тях е допусната грешка при обработката на данните от “Дакси” АД.

За всеки случай проверихме част от столетниците и в регистъра на “Апис”. Оказа се, че там те фигурират със същите ЕГН като в “Дакси” и би трябвало да са на преклонна възраст. А най-интересното е, че всички тези неверни ЕГН с едно-единствено изключение издържат проверката на формулата, която може да се намери в сайта на ГРАО.

“Само при нас данните са максимално точни. Ние даваме сведения и на МВР” – заяви директорът на ГРАО Иван Гетов. Засега Агенцията по вписванията не е сред клиентите на ГРАО, но е въпрос на дни това да стане.

Шефът на “Дакси” Георги Крушков не изключва възможността част от данните да са подадени погрешно от самите собственици на фирми. Това може да е случайна неточност, а може и да е напълно умишлено с цел заблуждаване на данъчни, банки и други кредитори.

Той е открил в регистъра и хора с два ЕГН, както и чужденци, които са получили българско гражданство, но продължават да откриват фирми както с новопридобития си ЕГН, така и с личния си номер, който са имали като постоянно пребиваващи чужденци.

Топ 10 на старейшините в бизнеса

  • Валентина Филипова от София, родена през 1834 г.
  • Велин Велинов от София, роден през 1836 г.
  • Мария Йорданова от София, родена през 1843 г.
  • Яна Георгиева от София, родена през 1847 г.
  • Лъчезар Катинчаров от София, роден през 1857 г.
  • Петър Иванов от с. Кобиляк, област Монтана, роден през 1862 г.
  • Георги Воденичаров от София, роден през 1863 г.
  • Робърт Ресинис от Плевен, роден през 1867 г.
  • Лазар Лазаров от Благоевград, роден през 1869 г.
  • Христо Димов от Пловдив, роден през 1874 г.

Проверете своя номер

Номерът с единните граждански номера е, че те лесно могат да се проверят. Първите шест цифри са година, месец и дата на раждане. Понеже годината е двуцифрена и от нея не личи векът – дали е примерно 1901 или 2001, това се определя от третата цифра. Родените през този век прибавят към месеца си 40, така че януари е 41, а декември 52. Родените през ХIХ век са прибавяли към месеца си 20. Родените през ХХ век са с трета цифра 0 или 1. Няма начин на трето място да имате шестица или деветка примерно.

Деветата цифра пък показва пола. Четните цифри са за мъже, а нечетните – за жени. Последната цифра е контролна и служи за проверка. В страницата на ГРАО в интернет е дадена формулата и може с едно кликване да се провери всеки ЕГН.

Публикувано във в. «Стандарт» на 13 юли 2008 г.

Двойните ЕГН най-масови в Пещера и Гоце Делчев

3. Призраци стават търговци и кметове

Дами регистрират фирми с мъжки номера

Крум Благов

Колко са българите с двойна самоличност знае само Господ. От дирекция ГРАО на Mинистерството на регионалното развитие и благоустройството твърдят, че не събират такава информация. Справка в сайта www.report007.com обаче показва, чe през април 2005 г. тогавашният министър на вътрешните работи проф. Георги Петканов е предал на заместник-председателя на Висшия съдебен съвет Румен Ненков списък с 482 имена на хора, които са сменили чрез съда своя ЕГН, а с това – и своята самоличност. Защото има много хора с еднакви имена и дори рождени дати, но ЕГН би трябвало да е уникален за всекиго.

Като ударници се бяха отличили съдиите от Пещера. Вътрешният министър поиска наказание за тях. Но нито Петканов вече е министър, нито Румен Ненков е във ВСС. А хората призраци остават. “Стандарт” издири 51 от стотиците, може би даже хиляди българи с два ЕГН. Това са онези, които заради участието си в политиката или в бизнеса са влезли в някой от публичните регистри. Между тях има бизнесмени, общественици и дори кандидат-кметове, които са известни в родните си места.

На последните избори за кмет в самоковското село Ковачевица второ място зае Михаил Милчев. В кандидатските листи той е вписан с един ЕГН, с който се е регистрирал и като земеделски производител, и като член на ръководството на сдружението на млекопроизводителите в своето село.
В Ковачевица има и асоциация на картофопроизводителите, чийто председател е пак Михаил Милчев, със същата рождена дата и същия телефон, но със съвсем различен ЕГН. На втората му самоличност има още два записа във фирмените регистри.

В Сатовча също има местен политик с двойник. Един Румен Бадев е бил кандидат за кмет на общината през 1999 г., а друг, с различен ЕГН, но със същата година на раждане, е председател на земеделската кооперация.

Има и адвокати с дубльори. През 1999 г. в Бургас се регистрира като самоосигуряващо се лице Миглена Балджиева. Дейността й е описана като “юридически услуги”. През май тази година под същия номер в регистъра на Булстат е вписана жена със същите три имена и дата на раждане но със съвсем друг ЕГН. Тя пак извършва правни услуги, но в Сливен, а за контакт е даден телефон в София. На него не отговаряше никой.

Има и обратен случай – под един ЕГН да съществуват, поне на книга, двама души. В гр. Гоце Делчев има едноличен търговец Кирил Милетиев. Управител на фирмата е Александър Гюнджиев. Под неговия ЕГН, взет от фирмения регистър, в гражданския е записан самият Милетиев.

Изобщо в списъците на държавата, случайно или нарочно, цари пълен хаос. Алипи Бошнаков от шуменското с. Менгишево и Ангел Ангелов от плевенското Горни Дъбник имат по един ЕГН като собственици на фирми, и друг – като земеделски производители.

Всички данни, които получихме от “Дакси България”, проверихме и в регистъра на “Апис”. Между двата сайта има пълно съвпадение, макар че те са конкуренти и поднасят информацията по различен начин.
Заместник изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева увери, че при тях грешки няма. Но Търговският регистър съдържа само фирмите, които са се пререгистрирали от началото на годината. Те са нищожна част от всички действащи. Така че проверка на данните в сайта на агенцията – www.brra.bg, е възможна в много малка част от случаите.
За отбелязване е, че всички дублирани ЕГН издържат проверката на формулата за коректност. Има “мъжки” и “женски” номера. При едните деветата цифра е четна, а при другите – нечетна. Въпреки това мъже са регистрирали фирми с женски ЕГН и обратното. Попаднах и на хора, които са сменили датата си на раждане, но не са съобщили това в Булстат и така се появяват с два ЕГН в различни фирми. Има поне два такива случая в списъка на лица с неясна самоличност.

Може да е случайност, но прави впечатление значителното присъствие на хора от Пещера и Гоцеделчевско – два района, чиито съдилища станаха прочути покрай списъка на проф. Петканов. В Пещера например има сдружение “Просперитет”. Един от членовете на Управителния съвет се казва Розалина Петрова. Жена от Пещера със същото име и рождена дата има фирма под друг ЕГН.

Хора с двойна самоличност има и сред пенсионерите. Варненец на 79 години е веднъж стъклар, а роден на следващия ден – вече артист. Русенец на 80 г. е хем съдружник в българо-румънска петролна фирма, хем с друг ЕГН – кандидат за общински съветник на изборите. Двамата са доайените в списъка.

Дали става дума за технически грешки или за умишлено използване на двойната самоличност, не е ясно. Сигурно е само, че с нейна помощ могат да се направят ред далавери.

500 лева и си нов човек

Бандитите и проститутките първи се усетиха, че в България е много лесно да смениш самоличността си. Някои са го правили по повече от веднъж. Варненецът, известен с прякора Джованито, роден на 16 февруари 1969 г. във Варна, променя за първи път самоличността си на 7 ноември 2000 г. с решение на Варненския съд. С новото си име Иван Георгиев Иванов обаче той изкара едва три години. На 4 март 2004 г. Джованито става Ивайло Георгиев Паунов.

Смята се, че около 840 криминално проявени са сменили имената си, а 46 са успели да променят и ЕГН. 25 души от тях са били обявени по-късно за издирване.

В Пещера са сменени най-много имена, като в 262 случая са допуснати нарушения на закона – не са присъствали прокурор и представител на общината. Говореше се, че мизата за тази услуга била 500 лева. Случаят приключи с пенсионирането на тогавашната председателка на Пещерския районен съд Радка Кръстева, гледала повечето от делата за смяна на името.

Куйович повтаря номера на Баровеца

В повечето случаи, за да направиш нещо с втория си ЕГН, е необходим и документ за самоличност с този номер. Но дали това е непреодолима преграда? Преди няколко месеца стана ясно, че сърбинът Будимир Куйович, изгонен от България като наркотрафикант, не само се е върнал у нас под чуждо име, но е успял да заблуди един селски полицай и да се сдобие с лична карта на името на друг, съществуващ българин – Цветослав Йорданов Захариев.

Куйович всъщност само е повторил хитрината на известния измамник Илия Георгиев – Баровеца от с. Негованци, прототип на героя на Тодор Колев от филма “Опасен чар”. През 80-те години на миналия век Баровеца успява да увери един селски лекар, че е разкрит от вражеското разузнаване агент под прикритие и трябва да умре, поне на книга. Така се снабдява със смъртен акт и дори си отпечатва некролози. Прокурорът на свой ред също се връзва и прекратява наказателното производство срещу него.

Публикувано във в. «Стандарт» на 14 юли 2008 г.

Милионерът ползвал немски и наш паспорт

4. Зографски възкръсва в Търговския регистър

Девет месеца след смъртта му го вписват в “София тауър”

Крум Благов

Милионери, шефове на спортни федерации и дори политици имат двойна самоличност пред българските власти. Пред едни институции те се легитимират като български граждани, а пред други – като чужденци.
В списъка с 53 имена, който “Стандарт” притежава, има известни личности като например починалият преди година милионер емигрант Иван Зографски. В хода на разследването се натъкнах и на нови имена.
Грешки има и в Търговския регистър, който поддържа Агенцията по вписванията при Министерството на правосъдието. Разполагам с документи, които доказват това. Някои от тях са изтеглени от сайта на самата агенция.

Милионерът Иван Зографски, който почина преди година в Берлин на преклонната възраст от 98 г., също е между хората, които са се легитимирали по два начина пред фирменото отделение на съда.
През 2003 г. с немския си паспорт той регистрира “Фортуна констракшън” АД, в което притежава една четвърт от акциите. Дружеството е с адрес бул. “Джеймс Баучер” 100 в София – адресa на хотел “Кемпински-Зографски”. “Фортуна констракшън” е един от съдружниците с миноритарен дял в “БЛД София тауър” АД.

“София тауър” е една от малкото фирми, пререгистрирани в новия Търговски регистър на Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието. Заместник изпълнителната директорка нКрум Благова агенцията Даниела Митева заяви пред “Стандарт”, че в регистъра не може да има грешки, защото базата данни се сравнява с тази на МВР. В случая обаче Зографски е регистриран в “БЛД София тауър” като заместник-председател с данните от немския си паспорт. Парадоксалното е, че Зографски умря на 2 юни миналата година, а пререгистрацията на дружеството е извършена на 26 март тази година.

Всъщност обаче Зографски е български гражданин поне от 1994 г., когато регистрира пак в Cофийския градски съд “Зографски” ЕООД с ЕГН като български гражданин. Адресът е на хотела и на “Фортуна констракшън”.

Странно е държавните органи да не знаят това, след като Зографски през същата 1994 г. като българин е станал съдружник на Министерството на земеделието и горите в свинекомплекса в свищовското село Българско сливово. Фермата е на “Биляна” ООД, в която Зографски има четири пети, а министерството – една пета. От 2003 г. дружеството има нови собственици.
Български гражданин е и синът на милионера Кирил Зографски. Той има ЕГН, обаче в Търговския регистър могат да се видят документите за пререгистрацията на “София тауър”. Там той се легитимира като немски гражданин с германския си паспорт.

Босът на хандбала върти три имена

Шефът на Българската федерация по хандбал (БФХ) се подвизава в бизнеса и политиката с две самоличности – като чужд гражданин в спорта и в част от фирмите си, а като българин в политиката. Освен това във фирмените регистри и партийните листи той използва три имена – различни, но сходни. Председателят на БФХ се казва Александр Евтимов и в съдебната регистрация е записан като руски гражданин притежаващ личен номер на чужденец (ЛНЧ). ЛНЧ се дава на чуждите граждани, които имат разрешение за постоянно пребиваване в България. Но под същия номер във фирмения регистър на “Дакси България” е записано и друго лице – пак руски гражданин, роден на същата дата, само че името му е Александър Константинов Ефтимов.

Същите данни се съдържат и в регистъра на конкурентната на “Дакси” фирма “Апис”, следователно не може да става дума за грешка. Но Ефтимов, независимо дали ще го напишем с “ф” или с “в”, всъщност има още една самоличност и трето име. Като чужденец той играе в хандбала и в няколко фирми. Негов съотборник в БФХ е Смилян Дамянов, член на Управителния съвет на федерацията. Въпросният бизнесмен има и друг съдружник на име Александър Ефтимов, роден на същата дата като руснака от федерацията, само че български гражданин с ЕГН. Той участва в дружеството “Холидей инвест”, регистрирано в Пловдив през миналата година.

Българинът Александър Ефтимов също има интерес към хандбала, защото е в управата на варненския хандбален клуб “Локомотив – Металекс билд”. “Металекс билд” вероятно е фирмата спонсор. Ефтимов BG има няколко фирми, които съдържат думата металекс – например “Металекс строй” ООД, в която съдружник му е пак Смилян Дамянов.
Руският Ефтимов обаче също има отношение към фирми, съдържащи това име – управител е на “Металекс 5 вторични суровини” и на “Металекс инвест”, както и на “Бългериан спорт промоушън” ООД. Е, ще каже някой, ясно, че не е случайно съвпадение човекът може да има двойно гражданство. Да, но според директора на главна дирекция ГРАО Иван Гетов българският гражданин е длъжен навсякъде у нас да се легитимира с българските си документи.

Всъщност Александър Ефтимов е български гражданин отдавна. Още през януари 1992 г. той създава ЕТ “Казабланка – Александър Евтимов”, където присъства като собственик и управител с българския си ЕГН. С един допълнителен нюанс – там второто му име не е Константинов, а Константинович. Българинът Александър Константинов Евтимов е и политически ангажиран – той влиза в ръководството на гражданското движение ГЛАС, зад което стои бизнесменът Красимир Узунов, собственик на “Интерсервиз Узунов” и още много фирми. Любопитното е, че в УС на БФХ е и скандално известният собственик на верига аптеки Веселин Марешки.

Защо шефът на хандбала е чужденец в спорта и българин в политиката, знае сигурно само той. Но защо държавата допуска едно лице да се подвизава под няколко самоличности, едновременно с ЛНЧ и ЕГН, трябва да кажат МВР и съдът.

От две години съм българин

Александър Ефтимов

- Г-н Евтимов, вие с двойно гражданство ли сте?

- По рождение съм руски гражданин. Преди около две години и половина получих и българско гражданство с указ на вицепрезидента Марин. Предполагам, че във фирмите, в които съм регистриран към него момент, фигурирам със старите си данни. Регистрираните по-късно са с българските ми документи.

- В една от фирмите сте Александр, в други – Александър, фамилията ви се пише ту с Ф, ту с В…

- Това са грешки на този, който го е писал. По рождение съм Александър Константинов Ефтимов. Така съм записан в акта си за раждане. На 17-18 години отидох да си извадя личен паспорт от старите, защото преди това бях в чужбина и имах само задграничен. В ГРАО се оказа, че когато съм се родил, родителите ми ме записали като руски гражданин, защото майка ми е рускиня, а баща ми българин. В руското консулство ми издадоха руски документи, но там автоматично станах Александр Константинович Ефтимов. Тогава имах и син български паспорт – такива издаваха на постоянно пребиваващите чужденци. С указа за гражданството ми върнаха името по рождение.

- Защо в съдебната регистрация на БФХ сте записан като чужденец?

- Не знам, не съм я правил аз.

- Сега имате ли руско гражданство?

- Да. Но руския паспорт използвам само когато пътувам в Русия и в страни, където е по-лесно да получиш виза с руски паспорт.

Публикувано във в. «Стандарт» на 15 юли 2008 г.

Някои хора си смениха имената по три пъти

5. Двойните ЕГН-та са чиновнически гаф

Отстранили сме 1800 грешки за 14 години, казва директорът на ГРАО Иван Гетов

Крум Благов

В последните няколко броя на “Стандарт” публикувахме подробности за редица грешки в държавните регистри. Видни хора имат двойна самоличност. Те са записани с различни имена и ЕГН в бизнеса и политиката или пък се легитимират ту като българи, ту като чужденци. Защо са възможни тези трикове и как стават е темата на разговора с главния директор на “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) в Министерството на регионалното развитие и благоустройстовото Иван Гетов.

На 1 януари 1890 г. в България влиза в сила Закон за забележаване на раждания, женитби и умирания. Дотогава се е разчитало изключително на църковните книги за кръщавки, венчавки и погребения. Надеждните данни за ражданията реално имаме след 1900 г. При създаване на ЕСГРАОН през 1977 година са регистрирани всички живи лица. В момента в базата има записи за 12 милиона лица – живи и умрели.

- Г-н Гетов, според вашите данни най-възрастният жив български гражданин неотдавна е навършил 108 години. А според фирмения регистър на “Дакси България” има 32-ма бизнесмени столетници – мъже и жени, включително на по 160-170 години. Как са допуснати тези грешки?

- Това няма нищо общо с нас. Системата ЕСГРАОН и в частност национална база данни “Население” регистрира всички събития по гражданското състояние, които стават в страната и извън нея с български граждани – раждане, смърт, граждански брак и т. н. Данните от всички 264 общини се събират на нашия сървър. Системата ни информира всички останали институции в държавата, включително и МВР. Ние сме в постоянна връзка с тях и обменяме данни. Българските документи за самоличност се издават единствено и само на базата на информацията, която се получава от нас. Същата информация ползват здравноосигурителната каса, НОИ, НАП.

Агенцията по вписванията има желание да получи достъп до нашата база данни, но има процедура, по която става това. Предстои да подпишем споразумение с тях. Затова данните в техните регистри не са получавани от нас и не са сверявани с нашите. Можем само да гадаем как са станали грешките.

- Най-възрастната жена според фирмения регистър има ЕГН на мъж. Чувал съм и за други хора, чийто пол е бил сгрешен при даването на ЕГН. Много ли са тези грешки?

- ЕСГРАОН е основана на анкетен принцип. През 1994 г., когато се създаде национална база данни, хората с грешки в ЕГН бяха около 1800. Това е съвсем малка част от всички записани. Заедно с починалите в системата имаме данни за 12 милиона души.
Тези грешки бяха отстранени още тогава. Освен това непрекъснато правим текущи проверки. В зелените паспорти, които бяха в сила до 2000 г., ЕГН се изписваше на ръка. Допускали са се грешки при преписването на номерата в паспортите, не при нас.

Сега в новите лични карти ЕГН се нанася автоматично от нашата база данни, не се преписва на ръка. В тях не може да има грешки.
Нашата система се базира само на документи – актове за раждане, за граждански брак и смърт. Срещаме проблеми с получаване на актовете по гражданско състояние, издадени в чужбина.

- Ами ако документите са с невярно съдържание?

- Ние ги сверяваме. Има три документа с правна сила – актовете за раждане, брак и смърт. Ако има противоречие между тях, се търси причината. Може да е техническа грешка.

- От всички столетници само един ЕГН не издържа проверката на формулата във вашия сайт. Тя май не е много надеждна?

- Десетте цифри на ЕГН се образуват по следния начин: първите шест са датата на раждане, следващите три цифри са поредността на събитието за деня; последната е контролна и се получава от първите девет по т. нар. модул 11. Този алгоритъм няма претенциите да е криптографски.
- Възможно ли е да се създават несъществуващи лица или да се укриват съществуващи – примерно по програма за защита на свидетели?
- ЕСГРАОН е документална система и записи се съставят само на основание на съществуващи документи.

- Как тогава на Будимир Куйович в Стара Загора са били издадени български документи за самоличност на името на друго, реално съществуващо лице, което според слуховете е в чужбина?

- Този въпрос задайте на МВР. Те издават документите.

- Във фирмения регистър има хора с по две ЕГН. Как се е получило това?

- Може да има такъв случай, ако гражданинът е сменил основателно своя ЕГН, но промяната му не е отразена в стария запис във фирмения регистър.

- По чия инициатива може да се промени ЕГН на някого?

- Всеки български гражданин може да поиска от съда промени, които водят до смяна на ЕГН. Много хора си смениха имената или датата на раждане чрез съда и ние бяхме длъжни да отразим това в нашата база данни. Имали сме случаи, когато съд е постановявал два или три пъти смяна на името на едно и също лице. Ние не можем да оспорваме съдебните решения, нито ги коментираме. Просто
сме длъжни да ги изпълняваме.

- Как се формира ЕГН на чужденец, когато той стане български гражданин, къде е местожителството му и коя община се занимава с проследяването на неговото гражданско състояние?

- По същите правила, както за българските граждани. Датата на раждане е вписана в указа на президента за даване на гражданство.
Лицето подава заявление за постоянен адрес в общината, където избира да бъде вписано в регистрите на населението.

- Във фирмения регистър се намират освен хора с два ЕГН и такива, които са хем чужденци, хем български граждани. Те имат ЕГН, а в същото време и личен номер на постоянно пребиваващ чужденец (ЛНЧ). Кой дава ЛНЧ?

- Дирекция “Миграция” на МВР.

- Има ли право чужденец, станал български гражданин, да ползва своя ЛНЧ?

- С българското гражданство се получава и ЕГН. В България трябва да се легитимирате с български документи. Имате право да го направите с лична карта, с шофьорска книжка или с паспорт. Но и на трите има ЕГН.

- Ами ако човекът има двойно гражданство?

- Пак трябва да се представя с ЕГН. В момента, в който се промени статутът му, чужденецът е длъжен да уведоми Агенцията по вписванията за промяната. Разминавания се получават, когато хората не изпълняват задълженията си.

- Фирменото отделение на съда не вижда ли противоречието?

- Всяка институция трябва да проверява документите, които приема.

Публикувано във в. «Стандарт» на 16 юли 2008 г.